DE FILIPPO Eduardo

író


Eduardo De Filippo 1900-ban született Nápolyban, egy híres színészdinasztia gyermekeként. Tízéves sem volt, amikor már színpadon szerepelt. 1930-ban testvéreivel, Peppinóval és Titinával megalapította a Compagnia del Teatro Umoristico I De Filippo-t, amely főleg az ő komédiáit mutatta be. A társulat feloszlása után rövid ideig filmszerepeket vállalt, s közreműködött saját témáinak filmre vitelében is.
Filmrendezéssel ugyancsak megpróbálkozott. 1944-ben megszervezte az Il Teatro di Eduardo-t, s ekkor születtek legjelentősebb darabjai is (Filuména házassága, Vannak még kísértetek, MilliomosNápoly). A nápolyi kispolgárság komédiái ezek a művek, az ő világukat ábrázolja utolérhetetlen, szinte naturalisztikus hűséggel a szerző. Filippo együttese világjáró körútján hazánkba is eljutott, így 1962-ben a magyar közönség is megismerhette Eduardo és társainak játékát. Eduardo De Filippo Rómában hunyt el, 1984-ben.

„Alaposan tanulmányoztam a nápolyiakat és így írtam vígjátékaimat. Minél jobban elmélyítettem ezt a tanulmányt, annál nagyobb volt a darab sikere Nápolyon kívül és Olaszországon kívül is. Amikor írok, hallom, hogyan beszél bennem a szereplő, beszélni hallom a népemet, és a szereplőt abban keresem föl.” (Eduardo De Filippo)

De Filippo „nápolyi komédiái” a kispolgárokról szólnak. Nagy sikere annak tulajdonítható, hogy a színházi közönség közvetlen élményeit adja vissza, megannyi utalással a nápolyi élet apró jellemzőire. Híres darabjai (Karácsony a Cupiello házban, Pulcinella fia, Sik-Sik a csodálatosbűvész, Milliomos Nápoly, Filuména házassága, Vannak még kísértetek) mind tragikomédiák. Elesett hősei hiába kerülnek komikus helyzetekbe, emberségük és sorsuk már elmúlt, vagy jelenlévő tragédiái mindig ott settenkednek a nevetés körül.