MELQUIOT Fabrice

L'Inattendu

monodráma

„Az életem nélküled”, akár ez is lehetne a L’Inattendu alcíme, mely egy szerelmét elvesztett nő monológja. A szobájában, a Folyó mellett, egyedül táncoló nő nem akarja elhinni, hogy szerelme nincs többé, pedig már egy éve, hogy a férfi eltűnt. „Miért –kérdi – vagyok én az ő özvegye, ha éppoly halott vagyok magam is, mint ő? ” A szobában látomás-szerűen felbukkanó színes palackokban – melyeket az elhunyt férfi ajándékainak, üzeneteinek vél –, Liane az emlékeit látja, és jövője is felsejlik bennük. Először fekete, majd ciánkék, ólomvörös, üvegzöld, vérpiros, homoksárga, földbarna, „színek” következnek, és végül a fehér, az újrakezdés a belenyugvás színe.

 

„A palackok, pont olyanok nekem, mint a virágok.

 

Ha megszagolom őket, pont úgy, mint a virágokat, egy közös emlékünket találom bennük. Színenként egy-egy emlék: Indigó-kezeink, a szürke alsód, bézs történeteid.” (nyersfordítás)

 

Háromévnyi várakozás, és vágyakozás után, egy nap, megjelenik egy földbarna palack, mely az új élet üzenetét hordozza. Elindulni, menni ki a négy fal közül, világot látni, mások szenvedésében meglátni azt, hogy saját fájdalma elenyésző ahhoz képest, milyen borzalmakat élnek át emberek a világban, melyről az elmúlt időben szinte megfeledkezett. Liane fényképezőgépet ragad, és megörökíti mindazt a szenvedést, melyet többek között Afganisztánban, Szomáliában Koszovóban lát, majd megtörten, felkavarva mégis megerősödve hazatér, hogy új életet kezdjen, elfogadva azt, hogy szerelme már nem tér vissza, és azt is, hogy talán új szerelem is léphet a helyére.

 

Fabrice Melquiot szövege egy gyászoló, időnként zavarodott nő panasza, mely mégis csordultig van élettel. Bármilyen rossz és kilátástalan helyzetben is vagyunk, erőt kell adjon a tudat, hogy akár lehetne rosszabb is.

 

A darab nyolc jelenetből, nyolc „színből” áll.

cím

L'Inattendu

eredeti cím

L'Inattendu

szerző

MELQUIOT Fabrice

eredeti nyelv

francia

Francia nyelvű szövegkönyv az ügynökségtől kölcsönözhető

szereplők száma

nő: 1