SOLES Benoît

La Machine de Turing

Vetített képekkel indul a darab: matematikai képletek, egy osztódó sejt, német csapatok, tengeralattjáró, Churchill, egy gép belső szerkezete: tudomány és történelem. 

A negyvenes Alain Turing beszél:

“Ez a történet egy matematikusról szól, aki az egyenletek tökéletes tisztaságán keresztül próbálta megfejteni a világ logikáját és értelmét. Ez az egzakt tudomány és a kreativitás, az ész és az ösztön, a test és az elme története. De ugyanúgy szól a csendről és a magányról. A mérhetetlen magányról. ”

A 20. század egyik legbefolyásosabb tudósa, a számítástechnika atyja, Alan Turing Asperger szindrómával küzdött, ami hatalmas intellektusa ellenére kommunikációját igen különössé tette. A megjelenése is sajátos volt: például a háború után is gázálarcban járt, mert allergiás volt a pollenre.

Turing törte fel a nácik Enigma kódját, a háború ennek köszönhetően hamarabb véget ért, a kiváló tudóst azonban mássága miatt üldözte a titkosszolgálat. Angliában Turing életében a homoszexualitást betegségnek tekintették, gyakorlása törvénybe ütköző volt. Alan Turing borzalmas meghurcoltatása a huszadik század egyik szégyene. 1952-ben vegyi kasztrációt hajtottak végre rajta. 1954-ben öngyilkos lett.

Az ő történetét meséli el Benoît SOLES darabja, mely a 2018-as Avignoni Színházi Fesztivál egyik meglepetése és hatalmas sikere. Az avignon-i ősbemutatót követően 2018. őszétől folyamatosan műsoron van a párizsi Théâtre Michel-ben. 

(A szövegkönyv fordítása folyamatban.)

eredeti cím

La Machine de Turing

szerző

SOLES Benoît

eredeti nyelv

francia

szereplők száma

férfi : 5