JUUTINEN Jari

Minä olen Adolf Eichmann

A darab címszereplője az az Adolf Eichmann, akit ma a náci Németország legszívtelenebb bürokratájaként tartanak számon a zsidó holokauszt megszervezésében vállalt szerepe miatt. A szerzőt mégis sokkal jobban érdekli Eichmann emberi arca. Juutinen nézőpontjából a mai élvhajhász, önimádó nyugati embernek nem sok jogalapja van Eichmann tetteinek elítélésére. A darab számos fontos kérdést vet fel önmagunk megértése kapcsán, a bűnről, felelősségről és megbocsátásról, mindezt úgy, hogy közben ügyesen egyensúlyozik a meghökkentő (már-már megbotránkoztató) vígjáték és a sötét tragédia között.

„Thaiföldre repülünk nyaralni, pedig tudjuk, a légi közlekedés milyen súlyos környezetterhelés. Olyan termékeket vásárolunk, melyeket köztudottan koncentrációs táborokhoz hasonló környezetben, gyerekmunkások készítettek. Tényleg van bennünk bármi, ami feljogosít minket arra, hogy bárkire is rávessük az első követ?” (Jaari Juutinen)

„Hát itt vagy” – mondja a jegyszedő, és egy apró követ nyújt át a terembe érkezőknek. A darab első jelenete („Vagyok, aki vagyok”) az Eichmann-t játszó színész interaktív „one man show”-ja. A színész önmagaként lép a színre, a szövege szabadon adaptálható az országra, a színházra, a színészre. Később elkezd beszélni a kavicsról, melyet a nézők az ajtóban kaptak, Eichmann-ról, és egyszer csak átvált egyes szám első személyre és belép a szerepbe. Az darab kerete Eichmann bírósági tárgyalása, melyen az ő kihallgatása zajlik. A darab 13 jelenete során az idősíkok, helyszínek keverednek, egyre többet tudunk meg Eichmann civil életéről, döntéseinek – feltételezett – hátteréről, és természetesen a munkájáról, a zsidók kitelepítésének megszervezéséről. Szó esik az SD II/112-es ügyosztályáról, a Kristályéjszakáról, az első és második Wansee-i konferenciáról, érkeznek tanúk, és megszületik az ítélet…

1962. május 31. 21 óra 30 perc - Adolf Eichmann kivégzésének időpontja. A darab utolsó jelenete 21 óra 20 perckor játszódik, Eichmann egymaga áll szemben a közönséggel, és végrendelkezik. Ekkor térünk vissza a kis kavicsokhoz, melyek akár meg is változtathatják életünket.

Juutinen ebben a darabjában kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a háborús bűnös mögött rejlő „embert”.

„Hiszek abban, hogy a világ csak az embereken keresztül változtatható meg, és bízom benne, hogy hatni tudok az emberekre, akik a munkáimmal találkoznak.”

eredeti cím

Minä olen Adolf Eichmann

szerző

JUUTINEN Jari

eredeti nyelv

finn

Az eredeti szövegkönyv valamint a darab angol és francia nyelvű fordítása az ügynökségtől kölcsönözhető

Az ősbemutató 10 színész közreműködésével készült (6 férfi, 4 nő), de a szerző lehetőséget ad a színházaknak a darab számukra ideális szereposztás szerinti bemutatásra.